OORSPRONG VAN HET VOLENDAMS DIALECT

21 maart 2022

Het Volendams is een levend Waterlands dialect, dat zowel Frankische, Friese als Saksische kenmerken vertoont. Kort na 1300 vestigden zich van de Franken afstammende ontginners uit Zuiderwoude in en rond Volendam. Na de opkomst van de buitenvisserij waaierde de bevolking van Volendam steeds verder uit over het achterland en langs het hele Zuiderzee- en Waddengebied.

Alleen al tot 1860 trokken 1.236 instromers uit meer dan 100 plaatsen in Nederland en het buitenland naar Volendam. De grootste groep bestond uit Schokkers, die hun door het water bedreigde eiland vanaf 1700 begonnen te verruilen voor het na de Hervorming merendeels katholiek gebleven Volendam.

Professor Van Ginniken benadrukte de invloed van het Schokkers dialect op dat van Volendam. Maar invloeden kwamen ook vanuit het nabije achterland en de Zaankant en ook Amsterdam waar de Volendammers al vroeg visten op het IJ en aanliggende meren.

Daarnaast was er inbreng vanuit Drechterland en het Eiland-Westfries van Wieringen, Texel en uitvalshaven Nieuwediep, dat al in de 17e eeuw de uitvalshaven was van de Volendamse Noordzeevissers.

Met West-Terschelling van 1781 tot kort na 1900 als tweede thuishaven ontstond vervolgens het contact met het nog sterker Fries getinte Westerendse dialect. Naast Nieuwediep, Harlingen en Enkhuizen was de belangrijkste aanvoerhaven Amsterdam, waar Jordannees en Jiddisch van invloed waren terwijl via de grote vaart weer de nodige scheepstermen en Maleis werden opgedaan.

Door al die invloeden groeide het Volendams uit tot een mengdialect, dat uiteraard ook is veranderd. Door de teruggang van visserij en klederdracht raakten veel woorden en zegswijzen in onbruik.

De opmars van het Algemeen Nederlands ten koste van het dialect wordt door velen bestreden. Zo kwamen er nieuwe leerstoelen en namen onderzoeken en activiteiten toe. In Limburg vindt 75% van de bevolking dat het dialect goed is voor het gevoel van eigenwaarde en zelfbewustzijn. Diverse organisaties spannen zich daar samen met het onderwijs in voor het naast elkaar gebruiken van het dialect en Algemeen Nederlands in creatieve taaluitingen van volkscultuur als literatuur, toneel en muziek. Leerkrachten krijgen er bijscholing ter bevordering van het dialectgebruik bij de jeugd, dat te vaak beperkt blijft tot de sociale media.

Naast het officiële Nederlands en Fries zijn het Limburgs en Nedersaksisch volgens het Europees Handvest door de regering als regionale talen of minderheidstalen erkend.

Het Volendams neemt met zijn historisch verankerde Frankische, Friese en Saksische wortels een unieke positie in.

Uit ‘Over Volendams gesproken’, door Jan en André Kes (2019) en bewerkt door Dick Bond


Een zwart-wit logo voor volendams museum

Overige nieuwsberichten


Aankoop vissershuisje Aafie van de Bibber succesvol
2 april 2025
Dankzij uw steun en betrokkenheid is het ons gelukt!! De Crowdfundingactie voor het behoud van de laatste authentieke visserswoning in Volendam gelegen aan de Sijmen Molstaat 11 heeft geleid tot de succesvolle aankoop door de Stichting Huisje Aafie van de Bibber. Wij zijn u allen - voor zowel de grote als de kleine bijdragen - enorm dankbaar. Dankzij uw vrijgevigheid kunnen we dit bijzondere stukje erfgoed behouden voor toekomstige generaties. Naast fantastische bijdragen van plaatselijke bedrijven en particulieren ook substantiële bijdragen van Bond Heemschut en het Cultuurfonds, welke ook een doorslaggevende rol hebben gespeeld in de verwerving van de woning. Hoewel de aankoop een belangrijke mijlpaal is, ligt er nog veel werk voor ons. Binnenkort zal de renovatie van start gaan, zodat we dit unieke huis in volle glorie kunnen herstellen. In de nabije toekomst zullen er verschillende acties en initiatieven worden georganiseerd om de volgende stap mogelijk te maken. Hierover houden wij u uiteraard op de hoogte. Nogmaals, hartelijke dank voor uw steun en vertrouwen. Samen zorgen we ervoor dat dit stukje Volendamse geschiedenis behouden blijft!  Met vriendelijk groet, Bestuur Stichting Huisje Aafie van de Bibber
Maurice Sijs, proever van de Zuiderzee en Zanger van het zonlicht
27 februari 2025
Bezoek de prachtige expositie van Maurice Sijs in het Volendams Museum. Maurice Sijs 1880-1972 maakte bijzondere kunstwerken van het bekende dorp aan het IJsselmeer.
LifeTime Achievement Award voor The Cats en Jan Akkermna
18 februari 2025
Zondag 16 februari hebben The Cats en gitarist Jan Akkerman een LifeTime Achievement Award ontvangen. Deze is uitgereikt in ons prachtige museum. Popjournalist Martin Rijtsma is de initiatiefnemer van deze prijs die wordt gedragen door honderd muzikanten. Alle bandleden hebben de award uitgereikt gekregen door de kleindochter van Piet Veerman, Mell. Jan Akkerman heeft de oeuvreprijs gekregen van zijn dochter Laurie. Het was een hele bijzondere middag waarbij tientallen fotografen, journalisten en muzikanten aanwezig waren. Wij feliciteren alle heren met hun geweldige prijs. Bekijk hier het verslag gemaakt door NH Nieuws .