Nieuws van het Volendams Museum

25 apr., 2024
Na 4 jaar is het nieuwe jaarboek van het Volendams Museum weer verkrijgbaar. Het is een prachtig samengesteld magazine met boeiende verhalen, gedetailleerde stambomen en natuurlijk nostalgische foto’s. Ook geven we een bijzonder inkijkje in het verleden van het Volendams Museum en blikken we vooruit op de toekomstplannen. Genieten bij een lekker bakkie Wil je graag meer weten over het Volendams Museum, het verleden en de toekomst? Koop dan dit mooie jaarboek voor slechts €9,95 in onze shop. Kom langs en geniet van dit prachtige boek onder genot van een heerlijk kopje koffie of thee.
16 apr., 2024
In het stoffenwinkeltje van het museum worden op dit moment de handwerkjes van Aafke Bootsman getoond. Dit zijn mooie handwerkjes zoals engeltjes, kettingen en een vlieger, gemaakt van Volendammer kleding. Zo zorgt Aafke ervoor dat versleten kleding een tweede leven krijgt. In het stoffenwinkeltje wordt zo het ‘oude’ en het ‘nieuwe’ met elkaar verbonden. Kom eens kijken in het Volendams Museum naar de mooie handwerkjes van Aafke Bootsman.
10 apr., 2024
Tijdens de pieperrace hebben een aantal afgevaardigden van het Volendams Museum en de Vereniging Behoud Volendammer Botters een aantal visserstruien in ontvangst mogen nemen. Deze truien zijn speciaal voor ons ontwikkeld. Het zijn unieke truien die doen denken aan de traditionele Volendammer visserstruien van oudsher. Keep it Local Het ontwerpen en fabriceren van de truien maakt onder deel van ‘Keep it Local’. Dat is een project van lectoraat Fashion Research & Technology aan de Hogeschool van Amsterdam. Leslie Eisinga en Maaike Feitsma hebben de truien ontworpen en ontwikkeld voor het Volendams Museum en de Vereniging Behoud Volendammer Botters. De truien zijn gemaakt van 100% wol en door een speciale 3D-breimachine gefabriceerd. Het is de enige breimachine in zijn soort in heel Nederland. Het ontwerp met het enkele huisjes van het doolhof maakt de trui heel erg speciaal. Alleen voor leden De trui is heerlijk warm en waterbestendig. Op dit moment is de trui alleen gemaakt voor leden van het Volendams Museum. Er wordt nog onderzocht of het ook mogelijk is om de trui op grote schaal te maken. 
Expositieruimte Volendams Museum
18 mrt., 2024
In de expositie Volendam, een muzikale reis door de eeuw wordt een niet eerder op deze schaal vertoond overzicht van de rijke muzikale historie van Volendam gegeven. Van de successen van The Cats en BZN tot Jan Smit en Nick en Simon tot het ‘andere geluid van Volendam’ met bands als Alasca en Mell and Vintage Future. Via nooit eerder geziene foto’s, eremetaal en bijzondere relikwieën wordt 100 jaar muzikaal succes uit Volendam gevierd. Kom 100 jaar Volendamse muziekgeschiedenis vieren Van 3 maart tot eind 2024 staat het Volendams Museum in het teken van muziek. Muziek en Volendam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en de muziek van Volendammer artiesten heeft voor wereldwijd succes gezorgd. Maak een muzikale reis door het verleden én heden in het Volendams Museum. Palingsound door de jaren heen Van The Cats en BZN naar Jan Smit, Nick en Simon en de 3J’s; de ‘palingsound’ heeft een bijzondere impact gehad op de vaderlandse muziekgeschiedenis. In de expositie “Volendam, een muzikale reis door de eeuw” ontdekt u het verhaal van de populaire muzieksound uit het kleine vissersdorp. Met veel exclusieve, nooit eerder vertoonde beelden en relikwieën uit de rijke pophistorie. Het andere geluid van Volendam Maar ook het andere geluid van Volendam is niet vergeten. Naast de populaire Palingsound zijn er vele muzikale talenten die een eigen pad gebaand hebben met een geheel eigen sound. Wat te denken van Alasca, Blanko en Mell and Vintage Future? Het andere geluid van Volendam ontdekt u ook in de meest omvangrijke expositie over Volendammer muziek ooit. De expositie “Volendam, een muzikale reis door de eeuw” bezoeken? Het Volendams Museum is dagelijks geopend tussen 10 en 17 uur. De expositie is in die openingstijden te bezoeken. Wil je alvast kaarten reserveren? Dat kan via de website van het Volendams Museum . Voor meer informatie kunt u tijdens openingstijden contact met ons opnemen.
Huisje Aafie BIbber
18 dec., 2023
In de hoop het oudste Volendammer huisje dat nog in oorspronkelijke staat verkeert, te behouden, start de Stichting Huisje Aafie van de Bibber een crowdfunding. ,,Dan kan het onderdeel worden van het Volendams Museum”, zegt Jaap Schilder (Bibber), ‘omezegger’ van Aafie. Negen maanden geleden overleed Aafie. Enige tijd daarvoor werd zij op prachtige wijze vastgelegd door fotograaf Jan Tuijp (Pet). Het interieur ademt nostalgie uit. Als je er binnenkomt, ga je voor even terug in de tijd. Begin 1900, destijds aangekocht voor 900 gulden, werd het gebouwd. Zonder badkamer. En zo is het nog steeds, ruim honderd jaar later. Het echtpaar trouwde in 1908, acht jaar later moesten ze het tijdelijk verlaten vanwege de watersnoodramp. Om het huisje in dat smalle straatje (Sijmen Mol) ook voor de toekomst te behouden, voor zowel het nageslacht als mogelijk een nevenfunctie, dient het te worden gerestaureerd. Jaap: ,,We zijn in gesprek gegaan met het Volendams Museum en Stichting Artist Komt Binne, iedereen vindt het een goed idee om te behouden voor volgende generaties, maar er is geen geld. Rest ons alleen nog om een crowdfunding op te starten.” Peter Veerman (Artist Komt Binne): ,,Een tijd voordat Aafie overleed, hebben we al de Stichting Huisje Aafie van de Bibber opgericht, voorzien van een ANBI-status. Dat maakt het gunstig om te sponsoren.” Door optimaal de fiscale regels te benutten, betaalt de fiscus maximaal mee met een gift en kost het de schenker netto het minst. ,,Er is een taxatie uitgevoerd en aan een deskundige gevraagd wat er moet gebeuren om het in leefbare staat te houden”, vervolgt Jaap. ,,De kosten van restauratie worden geschat tussen de 75.000 en 100.000 euro en de WOZ-waarde is 150.000 euro. Er is dus zo’n 250.000 euro nodig. In de toekomst willen we onder de vlag van het Volendams Museum kijken wat we er verder mee kunnen. Wellicht krijgt het tevens een functie om te bezichtigen als onderdeel van de rondleiding. Dat moet nog verder worden uitgewerkt, waarbij we niet willen dat de buurt wordt belast. Het moet gereguleerd zijn, dus geen grote groepen door de Sijmen Molstraat.” Het tv-programma ‘Binnenstebuiten’ van KRO/NCRV zal binnenkort aandacht besteden aan de authentieke plek in de oude kom. Voor bedrijven/particulieren die het initiatief een warm hart toedragen, het IBAN-nummer van Stichting Huisje Aafie van de Bibber is NL56 RABO0 36 43 137 81. Door: Eddy Veerman Bron: Nieuw-Volendam
22 mrt., 2022
Kerk en geloof in Volendam 1572 Edam gaat over tot de Reformatie, katholieke schuilkerk in Edam. 1574 Volendam overvallen door Watergeuzen. 1614 Bouw (gedoog-) kapel in Edam in tuin pastorie van de huidige H. Nicolaaskerk. 1658 Bouw Nederlands Hervormde kerk op het zuideinde in Volendam. 1666 Ambtelijke melding van uitoefening van de Roomse religie in ‘seecker huijs en kerck’ te Volendam. 1700 Uitbreiding van de H. Nicolaaskapel in Edam tot een zogenaamde biechtkapel. 1798 Grondwet scheiding van kerk en staat (Franse tijd). 1825 Opnieuw uitbreiding en verbouwing van de kapel in Edam, nu met de ingang op de Voorhaven; de verbouwde kerk werd op 19 mei 1825 ingezegend. 1847 Na finale vergroting en vernieuwing werd de H. Nicolaaskerk op 26 oktober ingewijd. 1848 Grondwet van Thorbecke: vrijheid van godsdienst; gebruik katholieke bijkerk in Volendam. 1860 Bouw van de Vincentiuskerk te Volendam door architect Molkenboer; in 1883 vergroot door A.C. Bleijs en in 1908 opnieuw vergroot naar ontwerp van architect P. Snel.
Share by:
Bestel online