info@volendamsmuseum.nl
+31 299 369 258

tentoonstelling 2020

De tentoonstelling van 2020/2021 heeft 3 hoofdthema’s:
– 75 jaar bevrijding in Volendam
– 100 jaar voetbal in Volendam
– EuroArt 2020/2021

tentoonstelling 2019

inlooprondleiding

Eens in de zoveel tijd verzorgt onze gids Dick Bond inlooprondleidingen. Voor data moet u onze website of onze facebookpagina in de gaten houden.

tentoonstelling 2018

De nieuwe tentoonstelling is vanaf zondag 11 maart 2018 voor iedereen te bezichtigen. Een indrukwekkende collage over de fameuze klederdracht van Volendam die er voor heeft gezorgd dat de Volendammer vanouds model staat voor ‘de Hollander’. En natuurlijk over de Volendammer visserij waarbij heel Volendam in het verleden op enigerlei wijze betrokken was.

U bent van harte welkom.

5aa147730dc23

tentoonstelling 2017

Twee kleindochters van de beroemde kunstschilder Georg Hering, Tiiu en Elsbeth Hering, hebben 11 maart 2017 de opening verricht van de expositie ‘Volendam, kunstenaarsdorp en 135 jaar Art Hotel Spaander’.

tentoonstelling 2016

De expositie in het Volendams Museum ‘Watersnood 1916 in Volendam en 100 jaar droge voeten’ is geopend door ons Volendammer Tweede Kamerlid Mona Keijzer.

Volendams dasje hot item op de catwalk!

10/02/2018

De beroemde couturier Walter Van Beirendonck heeft zich in het Volendams Museum laten inspireren door de Volendammer klederdracht. Vrijwilligster Maartje Meeuw, heeft medewerkers van de bekende Belgische ontwerper uitleg en instructies gegeven over het vlechten van de dasjes. We zijn trots dat we hier een bijdrage aan mochten leveren. Klik voor het resultaat op het plaatje en kies Wintercollectie ‘Zwart’.

De Vrienden van het Volendams Museum verwerven twee belangrijke schilderijen in Romeinse veiling.

10/01/2018

Na een tactische aanpak na twee veilingen in verschillende veilinghuizen in Genua en Rome, hebben de verkopers uiteindelijk ingestemd met de bieding van de Vrienden van het Volendams Museum. Het betreffen twee grote doeken(200-260cm) van de schilder Henri Ferdinand Bellan die rond 1900 in Volendam enkele werken heeft geproduceerd. We hopen dat alles voorspoedig verloopt zodat we bij de opening van onze nieuwe tentoonstelling de schilderijen aan u in vol ornaat kunnen tonen. De transporteur wacht nu op toestemming van de Italiaanse overheid om de kunstwerken te mogen exporteren.

Wij zijn tot 11 maart tijdelijk gesloten en bouwen aan onze nieuwe tentoonstelling 'Klederdracht en visserij door de eeuwen heen'.

24/11/2017

de voorbereidingen voor de nieuwe tentoonstelling zijn in volle gang, u bent vanaf 11 maart 2018 van harte welkom voor de sfeervolle expositie over klederdracht en visserij.

Laatste week van de Expositie ‘Volendam, Kunstenaarsdorp en 135 jaar Art Hotel Spaander

03/11/2017

Tot en met zondag 12 november 2017 kunt u nog deze prachtige tentoonstelling nog bezoeken. Het museum toont vele werken van kunstenaars uit het verleden die Volendam een kunstenaarsdorp hebben gemaakt. Er hangen en staan tientallen schitterende schilderijen en beeldhouwwerken van de bekende artiesten die in de Volendammer schilderswijk zijn vernoemd. Bovendien kunt u genieten van de continu draaiende filmbeelden betreffende de kunsthistorie vanuit Spaander en Volendam. De historisch ingerichte herberg met Leendert Spaander en Aaltje Kout samen met kermisvierende Volendammers, muzikanten en schilders geven een beeld van een tijd waarin geluk nog heel gewoon was. Het Volendams Museum is deze hele week nog van 10.00 tot 17.00 uur open.

Kunstroute dwars door Volendams Museum.

11/10/2017

kunstschilders uit Volendams verleden Op zaterdag en zondag 28 en 29 oktober a.s. Tijdens de ‘Kunstroute’ op zaterdag en zondag 28 en 29 oktober a.s. krijgen kunstenaars opnieuw de kans om hun werk voor een groot publiek te exposeren. Als vanouds zal PX de hoofdlocatie zijn maar ook in restaurant De Groene, de visafslag, de Boortoren en het Volendams Museum waar tot zondag 12 november 2017 de werkelijk schitterende expositie ‘Volendam, Kunstenaarsdorp en 135 jaar Art Hotel Spaander’ met bijbehorende sub-exposities en 4 continu draaiende filmbeelden uit Volendams verleden, ook betreffende de gefilmde historie van de in Volendam werkende kunstschilders kolonie. Expositie in Volendams Museum laat tientallen unieke schilderijen zien uit eigen collectie. Naast het wereldbefaamde uitgebreide Sigarenbandjeshuis kan men niet lang genoeg genieten van tientallen kunstwerken en schilderijen van artiesten die in Volendam groot hebben gemaakt als kunstenaarsdorp en waarvan zo’n 1800 artiesten hun intrek vonden in Art Hotel Spaander. De herberg van het oude hotel Spaander met kermisvierende Volendammers met muzikanten en kunstschilders vormt een deel van de ongekend mooie expositie die nog tot zondag 12 november 2017 is te zien. Laat deze kans niet voorbij gaan en stel uw bezoek niet langer uit. Alle schilderijen waarvan er een aantal nog nimmer geëxposeerd zijn, komen uit eigen bezit en zijn onvervangbaar. Schilderijen van kunstschilders die vernoemd zijn in de Volendammer schilderswijk zoals o.a. George Heringh, Wilm Wouters, Pieter van der Hem, Adrie Bleys, Jan Sluiter, A.P. Schotel, Jo Spier, W. Nieuwenkamp enz. enz. en vele tientallen nieuwe nog nimmer geëxposeerde aanwinsten van het laatste jaar. Te veel om op te noemen. Kijk maar zelf.

Bezoekers betalen slechts € 1,- In het museum zijn tevens het Museumjaarboek 2017 met Premiefoto te verkrijgen voor slechts € 5,- Begunstigers betalen € 12,– of meer. Zij steunen het museum extra en kunnen alle exposities gratis en voor niks bezoeken.

Uw bezoek is een uiting van respect en waardering voor het vele vrijwilligerswerk dat vooraf is gegaan om zo’n schitterende cultuur-historisch evenement in Volendam te doen plaatsvinden met een record aantal bezoekers niet alleen uit Volendam maar uit alle delen van de wereld. Het Volendams Museum is van 10.00 tot 17.00 uur open.

Kom kijken naar het talent in onze gemeente en tot ziens in het Volendams Museum.

Museumkaarthouders vanaf heden gratis naar het Volendams Museum.

01/07/2016

Het Volendams Museum is vanaf vandaag aangesloten bij de Museumkaart. Bezoekers hebben na het vertonen van hun geldige Museumkaart gratis toegang. Het bestuur van het Volendams Museum is verheugd om deze extra service aan het publiek te kunnen bieden en we hopen vele kaarthouders te mogen begroeten.

Eerste waterpeilbordje over de hoogte van het water in 1916 geplaatst in Zuiderwoude.

05/02/2016

In het bijzijn van vertegenwoordigers van betrokken gemeentes die in 1916 werden getroffen door de alles vernietigende watersnoodramp, werd het eerste peilbordje geplaatst. Het peilbordje geeft de hoogste stand van het water weer in Zuiderwoude tijdens de ramp in 1916. Burgemeester van de gemeente Waterland Luzette Wagenaar, Stephan Warnik, directeur van het Zuiderzeemuseum, Jetty Voermans van de Stichting Een Dijk van een Kust en Pier Klok van Suyderwou’s Historie draaiden om beurten een schroefje vast aan de muur van de Zuiderwouder Dorpsstraat 9, waar tegenwoordig Pieter Swildens woonachtig is. Volendam werd bij de plaatsing van het eerste peilbordje vertegenwoordigd door beheerder Rita Bont-Smit en museumvoorzitter Wim Keizer. In totaal komen er in de regio Waterland 120 peilbordjes te hangen op gevels van gebouwen en huizen.

In Volendam worden 10 peilbordjes geplaatst.

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen heeft de bordjes betaald en verspreid onder de onder historische verenigingen en stichtingen, die ervoor moeten zorg dragen dat ze op de plekken komen die destijds onder water stonden. Bij de peilbordjes in Volendam worden dan tevens unieke foto’s geplaatst die de situatie uitbeeldt tijdens de Watersnood in 1916 op de betreffende plaats. Het is de bedoeling dat vanuit het Volendams Museum voor de scholieren, inwoners en toeristen wandelingen en fietstochten worden georganiseerd van bordje naar bordje. Onderweg kunnen de deelnemers vragen over de Watersnood 1916 stellen. De deelname is gratis en voor niks. Tot slot kan een bezoek worden gebracht aan de nieuwe expositie ‘Waternood 1916 in Volendam en 100 jaar droge voeten’ in het Volendams Museum en het vernieuwde wereldbefaamde Sigarenbandjes huisje.

Volendams Museum geselecteerd als 'TOP choice 2016'.

13/01/2016

Het Volendams Museum is gekozen als 2016 TOP Choice attraction door de Chinese toeristen-informatiewebsite Lianorg.com. Volgens het begeleidend schrijven hebben de beoordelaars van Lianorg,com op basis van de positieve beoordelingen van onze Aziatische bezoekers het Volendams Museum deze eervolle vermelding toegekend.

2015 is het Jubileumjaar voor de vele activiteiten in het Volendams Museum

05/07/2015

In 1972 vond er een herstart plaats van het uitgeven van een speciale Premiefoto met beschrijving over een foto van de Watersnood van 2016 in Volendam. Lees verder

Nieuwe expositie in Volendams Museum "Volendam in Watersnood 1916"wordt een spektakel.

01/07/2015

Nu al wordt er veel materiaal naar het Volendams Museum gebracht voor de komende nieuwe expositie “Volendam in Watersnood 1916”. lees verder

Jubileum jaarboeken 2015 met beschreven Premiefoto zijn rondgebracht

07/06/2015

De Jubileummuseumjaarboeken met de beschreven Premiefoto uit 1921 zijn door de tientallen museumvrijwilligers ongekend snel afgeleverd bij de vaste afnemers en begunstigers. Het bestuur brengt hulde aan de rondbrengers. Vooral de nieuwe museumvrijwilligers (na de oproep in de NIVO) verdienen een extra pluim voor hun rondbrengwerk met de zware boeken.lees verder

Volendams Museum verheugd over aanoop van het grootste schilderij van Wilm Wouters 'De levenscyclus van een Volendammer visser’

04/06/2015

Het voor Wilm Wouters ongekend grote schilderij van 3.60 breed en 1.50 cm hoog voorstellende ‘De levenscyclus van een Volendammer visser’ is afgelopen week voor het Volendams Museum aangekocht lees verder

Bijzondere schenking door Nelleke Spaander

25/05/2015

Vorige week verraste Nelleke Spaander ons met twee bijzondere schenkingen! Een prachtige botter en een beeldhouwwerk gemaakt door de beroemde Albert ter Mote van Kossie Bruun (Klaas Schout), die de kost verdiende met het begraven van kinderen en het vertellen van sprookjes. Lees verder

Grote schoonmaak door vrijwilligers

21/05/2015

Afgelopen woendagavond waren weer 12 museumvrijwilligsters actief om het Volendams Museum een perfecte schoonmaakbeurt te geven. Lees verder

Wie is het meisje met mandje?

14/05/2015

Het Volendams Museum heeft een nieuw schilderij aan haar collectie toegevoegd. De vraag is alleen… Wie is het meisje met het mandje, dat is geschilderd door Wilm Wouters. Klik hier voor een foto van het schilderij.

Het Museumjaarboek is weer uit!

12/05/2015

Het Museumjaarboek 2015 is een uniek jubileumexemplaar. In deze editie wordt het leven van de schilder Wilm Wouters onder de aandacht gebracht, een schilder die vooral in Volendam zijn inspiratie zocht en vond. Lees verder

Nieuwe expositie 2015: Wilm Wouters

09/03/2015

Op 14 maart 2015 opent het Volendams Museum weer haar deuren. Er staat u een bijzondere nieuwe expositie te wachten, die van schilder Wilm Wouters. Lees verder